Sinds oktober 2018 reizen we met de bus door Europa en bezochten we al Frankrijk, Spanje en Portugal. Op de stranden zoeken we naar schelpen om sieraden te maken. “Treasures of the beach” die we verkopen of schenken. In Italië troffen we stranden aan die zo vervuild waren dat we iets wilde doén. Onze eerste beach clean up was in Borgata Marina, 20 november 2019 waarin we binnen een uur zeven vuilniszakken vol vuilnis verzamelde. Weinig moeite en grote verbetering.

HELP

De volgende beach clean up was in Rodi Garganico waar we met het verzamelde vuil in groot het woord HELP hebben gemaakt. Tijdens het maken kregen we veel duimen ophoog van paserende automobilisten. Er stopte er een en bracht ons koffie en vroeg ons hoe hij kon helpen. Komisch genoeg zat de koffie in zoveel plastic verpakt, dat we erom moesten grinniken. We vroegen hem om deze actie zoveel mogelijk lokale media aandacht te geven. Hij bracht ons in contact met een dame die daar ook het strand schoonmaakt met schoolkinderen. Dat is fantastisch want educatie begint bij de kinderen. We maakte foto’s van de HELP-actie voor social media en maakte daarna hiermee vier grote vuilniszakken vol. We vonden vooral plastic netjes en piepschuim van de (mossel) visserij. Vroegen ons af hoe we hier in godesnaam een verandering in konden maken, want economisch gewin speelt een grote factor in de vervuiling.

Tartalove

We parkeerde de bus in de haven van Manfredonia en kwamen in contact met Giovanni die werkt voor een schildpaddenopvangproject Tartalove. Hij houdt zich bezig met het schoonmaken van de zeebodem en onderhoud contact met de vissers. Hij heeft een visnet ontwikkelt waar de schildpadden kunnen ontsnappen zonder dat dit de visvangst schaadt. De zeeschildpadden die worden gered hebben regelmatig stukjes plastic in hun maag. Het meest voorkomend is het wattenstokje. Giovanni vertelde dat het meeste plastic komt van huisvuil, mensen gooien veel plastic in het toilet. We hebben het rescuecentrum met hem bezocht. Super interessant en het motiveerde ons om onze acties vooral voorttezetten. Alle beetjes helpen!

Shredder

Punta Penna Grossa, een mooi natuurgebied, met o.a. Zeeschildpadden, waar we voor het eerst sinds tijden een schoon strand aantroffen. Bij nader inzien was de catastrofe nog veel erger. Het plastic was ergens door een shredder gehaald en lag nu in piep kleine stukjes over het strand bezaaid. Dit is nog gevaarlijker voor de natuur want de opname als nano plastic in de voedselketen gaat zo nog sneller. Dieren en planten bevatten steeds meer nano plastics. We verzamelde moed, haalde een diepe adem verse zeelucht en begonnen met het verzamelen van de micro plastics. Met een paar uur hadden we twee zakken vol. We hebben een streep getrokken om aan te geven totwaar het strand schoon is gemaakt.

Trash art

In Tropea lagen zoveel stukjes ceramieke tegels dat het idee ontstond om van vuilnis ‘a piece of art’ te maken, een mozaiek met het woord Art. We willen een positieve imprint maken. Mensen bewust maken dat ze zelf een heleboel kunnen doen om de natuur schoner te maken.

Welcome in Marocco

Door het aanhoudende slechte weer besloten we naar Marokko te reizen. Een land met een andere cultuur waar er eigenlijk niets wordt weggegooid wat nog gebruikt cq gerepareerd kan worden. Wat er dan overblijft is vuilnis die dan naast de deur wordt gedumpt. Overal zie je het vuil langs de kant van de weg liggen. Een andere cultuur.

Message in a bottle

Door de maatregelen rondom Corona zijn we uiteindelijk in Moulay Boesselham gestrand. Een toeristisch dorpje met een lang strand aan de atlantische oceaan en een lagune met o.a. Flamingo’s. Wij zijn door de mensen hier zo gastvrij ontvangen. De marokanen zijn een sociaal en vrijgevig volk. Ze hebben niet veel maar delen alles.

Het strand is prachtig en wij hebben hier hele mooie schelpen gevonden voor onze kettingen. Maar helaas ligt hier ook veel plastic. Voornamelijk van de lokale vissers die hun plastic doppen, flessen, vissnoer en plastictasjes achterlaten op het strand. Hierdoor ontstond het idee om van de flesdoppen een vis te maken en zo het verhaal van ‘plastic in zee->vis eet plastic->mens eet de vis met plastic’ pictographisch te verbeelden. Dit verhaal heb ik laten vertalen in het frans en arabisch en ook hier op de lokale facebookpagina laten zetten. Wij zijn na drie weken inmiddels hier bekend geworden als environmental workers from Moulay Boesselham. Wat ons het recht geeft om op het strand te blijven schoonmaken. Ik heb een visser gesproken en hij zou het plastic vis verhaal met de imam bespreken. Hopelijk wil hij hierover spreken met de lokale bevolking van circa 6000 inwoners.

Zo hopen we met lokale, kleine en vooral goedkope initatieven de omgeving schoner te maken. Het is een cultuursverandering die niet snel zal gaan maar zoals Nelson Mandela zei: iedere persoon die je bereikt is er een, na verloop van tijd zul je de meerheid halen.